Join for FREE
It only takes a minute!

Welcome to BirdForum.
BirdForum is the net's largest birding community, dedicated to wild birds and birding, and is absolutely FREE! You are most welcome to register for an account, which allows you to take part in lively discussions in the forum, post your pictures in the gallery and more.

Personal tools
Main Categories

Little Bittern

From Opus

(Difference between revisions)
Revision as of 02:21, 28 July 2010 (edit)
Njlarsen (Talk | contribs)
(refs)
← Previous diff
Revision as of 19:16, 10 January 2011 (edit) (undo)
Wintibird (Talk | contribs)
m
Next diff →
Line 1: Line 1:
[[Image:Little_Bittern.jpg|thumb|550px|right|Photo by {{user|Steve+G|Steve Garvie}} <br />Location: [[S'Albufera es Grau (S'Albufera des Grao)|S'Albufera de Mallorca]]]] [[Image:Little_Bittern.jpg|thumb|550px|right|Photo by {{user|Steve+G|Steve Garvie}} <br />Location: [[S'Albufera es Grau (S'Albufera des Grao)|S'Albufera de Mallorca]]]]
;[[:Category:Ixobrychus|Ixobrychus]] minutus ;[[:Category:Ixobrychus|Ixobrychus]] minutus
-'''Includes: Australian Bittern''' 
==Identification== ==Identification==
27-36 cm in length, 40-58 cm wingspan and 60-150 g weight.<br /> 27-36 cm in length, 40-58 cm wingspan and 60-150 g weight.<br />
Line 12: Line 11:
'''Northern Africa''': [[Morocco]], [[Algeria]], [[Tunisia]], [[Libya]], [[Egypt]]<br /> '''Northern Africa''': [[Morocco]], [[Algeria]], [[Tunisia]], [[Libya]], [[Egypt]]<br />
'''Western Africa''': [[Mauritania]], [[Senegal]], [[The Gambia]], [[Guinea-Bissau]], [[Guinea]], [[Mali]], [[Sierra Leone]], [[Liberia]], [[Ivory Coast]], [[Ghana]], [[Togo]], [[Nigeria]], [[Niger]], [[Chad]], [[Cameroon]], [[Central African Republic]], [[Equatorial Guinea]], [[Gabon]], [[Congo]], [[Democratic Republic of Congo]], [[Angola]]<br /> '''Western Africa''': [[Mauritania]], [[Senegal]], [[The Gambia]], [[Guinea-Bissau]], [[Guinea]], [[Mali]], [[Sierra Leone]], [[Liberia]], [[Ivory Coast]], [[Ghana]], [[Togo]], [[Nigeria]], [[Niger]], [[Chad]], [[Cameroon]], [[Central African Republic]], [[Equatorial Guinea]], [[Gabon]], [[Congo]], [[Democratic Republic of Congo]], [[Angola]]<br />
-[[Image:Black-backed_Bittern.jpg|thumb|350px|right|Subspecies ''dubius''<br />Photo by {{user|Tom+Tarrant|Tom Tarrant}}<br />Brisbane, [[Australia]]]]+[[Image:Bird23.jpg|thumb|350px|right|Photo by {{user|Bonnan|Bonnán}}<br />Ayia Reservoir, [[Crete]], October 2008]]
'''Eastern Africa''': [[Sudan]], [[Eritrea]], [[Ethiopia]], [[Djibouti]], [[Somalia]], [[Kenya]], [[Uganda]], [[Rwanda]], [[Burundi]], [[Tanzania]], [[Zanzibar]], [[Zambia]], [[Mozambique]], [[Malawi]]<br /> '''Eastern Africa''': [[Sudan]], [[Eritrea]], [[Ethiopia]], [[Djibouti]], [[Somalia]], [[Kenya]], [[Uganda]], [[Rwanda]], [[Burundi]], [[Tanzania]], [[Zanzibar]], [[Zambia]], [[Mozambique]], [[Malawi]]<br />
'''Southern Africa''': [[Namibia]], [[Botswana]], [[Zimbabwe]], [[South Africa]], [[KwaZulu-Natal]], [[Lesotho]], [[Swaziland]]<br /> '''Southern Africa''': [[Namibia]], [[Botswana]], [[Zimbabwe]], [[South Africa]], [[KwaZulu-Natal]], [[Lesotho]], [[Swaziland]]<br />
Line 18: Line 17:
'''Middle East''': [[Turkey]], [[Cyprus]], [[Syria]], [[Lebanon]], [[Israel]], [[Jordan]], [[Saudi Arabia]], [[Yemen]], [[Oman]], [[United Arab Emirates]], [[Qatar]], [[Bahrain]], [[Kuwait]], [[Iraq]], [[Iran]], [[Armenia]], [[Azerbaijan]], [[Georgia]]<br /> '''Middle East''': [[Turkey]], [[Cyprus]], [[Syria]], [[Lebanon]], [[Israel]], [[Jordan]], [[Saudi Arabia]], [[Yemen]], [[Oman]], [[United Arab Emirates]], [[Qatar]], [[Bahrain]], [[Kuwait]], [[Iraq]], [[Iran]], [[Armenia]], [[Azerbaijan]], [[Georgia]]<br />
'''Asia''': [[Russia]], [[Siberia]], [[Kazakhstan]], [[Uzbekistan]], [[Turkmenistan]], [[Afghanistan]], [[Mongolia]], [[China]], [[Nepal]], [[Pakistan]], [[India]], Eastern and Western [[Himalayas]]<br /> '''Asia''': [[Russia]], [[Siberia]], [[Kazakhstan]], [[Uzbekistan]], [[Turkmenistan]], [[Afghanistan]], [[Mongolia]], [[China]], [[Nepal]], [[Pakistan]], [[India]], Eastern and Western [[Himalayas]]<br />
-'''Australasia''': [[Papua New Guinea]], [[New Guinea]], [[Australia]], [[New South Wales]], [[Queensland]], [[South Australia]], [[Victoria]], [[Western Australia]], [[New Zealand]], [[New Caledonia]] <br /> 
'''The [[Caribbean]]''': vagrant to [[Barbados]]<sup>[[#References|[3]]]</sup>. '''The [[Caribbean]]''': vagrant to [[Barbados]]<sup>[[#References|[3]]]</sup>.
==Taxonomy== ==Taxonomy==
-[[Image:Bird23.jpg|thumb|350px|right|Photo by {{user|Bonnan|Bonnán}}<br />Ayia Reservoir, [[Crete]], October 2008]]+There are three subspecies
-There are four subspecies+
====Subspecies<sup>[[#References|[1]]]</sup>==== ====Subspecies<sup>[[#References|[1]]]</sup>====
*''I. m. minutus'': *''I. m. minutus'':
Line 30: Line 27:
*''I. m. podiceps'': *''I. m. podiceps'':
:*[[Madagascar]] :*[[Madagascar]]
-*''I. m. dubius'':+[[Black-backed Bittern]] was split from this species.
-:*South-western and eastern [[Australia]] and [[New Guinea]]+
- +
-Some authorities have considered the Australian Little Bittern a subspecies of [[Black-backed Bittern]], but it is currently considered a subspecies of [[Little Bittern]] by most authorities. +
==Habitat== ==Habitat==
Reedbeds Reedbeds

Revision as of 19:16, 10 January 2011

Ixobrychus minutus

Contents

Identification

27-36 cm in length, 40-58 cm wingspan and 60-150 g weight.
Buff underparts, black back and crown, wings are black with a large white patch on each wing.
The female has a browner back and a buff-brown wing patch.

Distribution

FemalePhoto by john-henryLesvos, Greece, May 2004
Female
Photo by john-henry
Lesvos, Greece, May 2004

Africa, central and southern Europe, western and southern Asia, and Australasia.
Europe: Iceland, Norway, Sweden, Finland, Faroe Islands, The Netherlands, Belgium, Luxembourg, France, Portugal, Madeira, Spain, Ibiza, Mallorca, Canary Islands, Monaco, Switzerland, Liechtenstein, Germany, Austria, Italy, Estonia, Latvia, Lithuania, Belarus, Poland, Czechoslovakia, Slovakia, Hungary, Slovenia, Croatia, Yugoslavia, Montenegro, Serbia, Albania, Macedonia, Greece, Crete, Corfu, Malta, Bulgaria, Romania, Ukraine
Northern Africa: Morocco, Algeria, Tunisia, Libya, Egypt
Western Africa: Mauritania, Senegal, The Gambia, Guinea-Bissau, Guinea, Mali, Sierra Leone, Liberia, Ivory Coast, Ghana, Togo, Nigeria, Niger, Chad, Cameroon, Central African Republic, Equatorial Guinea, Gabon, Congo, Democratic Republic of Congo, Angola

Photo by BonnánAyia Reservoir, Crete, October 2008
Photo by Bonnán
Ayia Reservoir, Crete, October 2008

Eastern Africa: Sudan, Eritrea, Ethiopia, Djibouti, Somalia, Kenya, Uganda, Rwanda, Burundi, Tanzania, Zanzibar, Zambia, Mozambique, Malawi
Southern Africa: Namibia, Botswana, Zimbabwe, South Africa, KwaZulu-Natal, Lesotho, Swaziland
African Islands: Cape Verde, Gulf of Guinea Islands, Sao Tome, Principe, Madagascar
Middle East: Turkey, Cyprus, Syria, Lebanon, Israel, Jordan, Saudi Arabia, Yemen, Oman, United Arab Emirates, Qatar, Bahrain, Kuwait, Iraq, Iran, Armenia, Azerbaijan, Georgia
Asia: Russia, Siberia, Kazakhstan, Uzbekistan, Turkmenistan, Afghanistan, Mongolia, China, Nepal, Pakistan, India, Eastern and Western Himalayas
The Caribbean: vagrant to Barbados[3].

Taxonomy

There are three subspecies

Subspecies[1]

  • I. m. minutus:
  • I. m. payesii:
  • I. m. podiceps:

Black-backed Bittern was split from this species.

Habitat

Reedbeds

Behaviour

Breeding

It nests on platforms of reeds in shrubs, and 4-8 eggs are laid.

Diet

Diet includes insects, fish and amphibians.

Vocalisation


Listen in an external program

References

  1. Clements, JF. 2008. The Clements Checklist of Birds of the World. 6th ed., with updates to December 2008. Ithaca: Cornell Univ. Press. ISBN 978-0801445019.
  2. Avibase
  3. 51st supplement to the AOU checklist of North American birds

External Links


Advertisement


Fatbirder's Top 1000 Birding Websites

Search the net with ask.com
Help support BirdForum
Ask.com and get

Page generated in 0.35445309 seconds with 6 queries
All times are GMT. The time now is 09:15.